Tarife mai mici pentru apelurile în străinătate

0


Apelurile în străinătate ar putea fi mai mult mai ieftine. Comisia Europeană intenţionează ca începând de anul viitor să elimine tarifele  de roaming mult mai mari decât cele naţionale. Cu toate că, din 2007, aceste tarife au scăzut în fiecare vară, dar tot sunt de 3-4 ori mai mari decât cele de acasă.

Cu actualele tarife, cei plecaţi peste hotare plătesc pentru convorbirile efectuate sume apropiate de nivelul salariului minim pe economie, astfel că îşi permit să vorbească destul de rar.

De anul viitor însă, autorităţile europene vor să elimine tarifele de roaming. Până la dispariţia tarifelor de roaming, romanii plecaţi peste hotare vor vorbi la tarife mai mici decât anul trecut, deoarece de la 1 iulie intra în vigoare noul plafon Eurotarif.

Prin urmare, pentru un apel efectuat vor plăti 30 de eurocenţi pe minut, iar pentru un sms trimis 10 eurocenţi. Fiecare apel primit va fi taxat cu 9 eurocenţi. De asemenea, şi preţul traficului de date pe internet scade, un megabit va costa 55 de eurocenţi.

Astfel, o convorbire în roaming de 5 minute din Spania către România, va costa de la 1 iulie 1,5 euro. Aceeaşi conversaţie, dar în sens invers, din România către Spania, va costa 45 de cenţi.

De anul viitor nu vom mai folosi serviciile de roaming ale operatorului de telefonie la care avem abonamentul sau cartela, ci vom putea achiziţiona serviciilor de roaming de la un alt operator faţă de acela la care avem contract, abonament sau cartela preplătită.