Teren gratuit pentru tinerii care vor să își construiască o casă

1
teren gratuit pentru tinerii

Statul le va oferi teren gratuit, la cerere, tinerilor care doresc să își construiască o casă. Potrivit legii 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuințe proprietate personală, persoanele cu vârsta între 18 și 35 de ani pot primi o suprafață de teren pentru a-și ridica o casă. Terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atât timp cât există casa pe el, însă acesta poate fi cumpărat ulterior de la stat.

La cerere, tinerii pot beneficia de o suprafață, în limita disponibilă, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale. Astfel, pentru municipii și sectoarele din Capitală, suprafața minimă este de 150 metri pătrați, iar cea maximă 300 metri pătrați, în cazul oraşelor, suprafeţele variază între 250 şi 400 metri pătrți, în timp ce în comune şi în sate suprafeţele variază între 250 şi 1.000 metri pătrați. Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului în care este situat terenul, atribuirea terenurilor fiind făcută într-o anumită ordine de prioritate, în funcţie de criteriile aprobate de fiecare consiliu local.

Fiecare localitate trebuie să inventarieze anual terenurile ce pot fi atribuite tinerilor, să le valideze prin hotărâre a consiliului local şi apoi să informeze cetăţenii cu privire la acestea, prin afişare la sediul consiliului local, după cum se arată în normele pentru aplicarea Legii nr. 15/2003.

Pentru a cere teren de la stat, tinerii trebuie să aibă cel puţin 18 şi cel mult 35 de ani, să nu fie proprietari ai unei locuinţe sau ai unui teren destinat construirii unei case, indiferent în ce localitate ar fi acestea, să înceapă construirea locuinţei în maximum un an, respectând prevederile legale referitoare la autorizarea executării lucrărilor de construcţii. În condițiile în care solicitanții nu respectă termenul-limită sau dacă lucrările nu sunt făcute cu respectarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, aceştia pierd terenul acordat. Alte condiții suplimentare pot fi stabilite de autoritățile locale.

Dacă sunt respectate condițiile întocmai, după finalizarea lucrărilor, proprietarul acesteia poate cere să-i fie vândut terenul atribuit. În acest caz, decizia de vânzare se ia prin hotărâre a consiliului local, iar preţul se stabileşte în urma unei expertize tehnice.

Acte necesare solicitării terenului

Cererea de atribuire a terenului se depune alături de o copie a certificatului de naştere; o copie a cărţii de identitate; o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că solicitantul nu deţine/n-a deţinut în proprietate o locuinţă/un teren destinat construirii unei locuinţe; o declaraţie similară, însă care se depune la data rezolvării cererii. Totodată, este necesară și o declarație pe propria răspundere a părinților solicitantului din care să reiasă că părinţii nu deţin/n-au deţinut în proprietate, în ultimii zece ani, un teren cu o suprafaţă de peste 500 metri pătrați în mediul urban şi de peste 5.000 metri pătrați în mediul rural, indiferent de localitate.

În maximum 15 zile de la înregistrare, dosarul este analizat de către comisia specială locală ce se ocupă anual de inventarierea terenurilor şi de către consiliul local și se decide atribuirea terenului sau respingerea cererii în prima ședință ordinară. Punerea în aplicare a hotărârii consiliului local se face de către primar, pe bază de proces-verbal, în cel mult 15 zile de la data aprobării consiliului local.

1 COMENTARIU

Comments are closed.