Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Buzău. După ce la începutul acestei săptămâni DSVSA anunța plasarea a doi porci santinelă într-o gospodărie din comuna Beceni, unde fusese confirmat ultimul caz, iată că virusul a apărut în satul Focșănei, comuna Vadu Pașii.
Medicii veterinari buzoieni au primit informații că un animal dintr-o gospodărie a murit din cauze necunoscute, astfel că s-au deplasat de urgență la fața locului pentru a verifica situația. Deoarece Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) Bucureşti a confirmat prezenţa virusului PPA, alți trei porci găsiți în gospodăria afectată au fost eutanasiați. Totodată, au fost efectuate și două dezinfecții.
“Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Buzău se va întruni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului”, se arată într-un comunicat al DSVSA Buzău.
Instituția solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.
Primele focare de pestă porcină au fost confirmate în județul Buzău la începutul lunii septembrie a anului trecut în localitățile Pătârlagele și Pănătău. Acestora le-au urmat în scurt timp altele la Puiești, Amara, Balta Albă și Beceni. Primele trei focare au fost stinse, iar în celelalte au fost plasați porci-santinelă, autoritățile locale având speranța ca până la jumătatea lunii februarie să elimine complet virusul din județ. Acest nou focar de pestă porcină semnalează însă existența în continuare a virusului PPA în Buzău, astfel că autoritățiile trebuie să vină cu noi soluții pentru combaterea sa.
Pesta porcină africană a apărut în România, pentru prima dată, pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, iar în prezent evoluează în peste 300 de localităţi din 19 judeţe.
Potrivit autorităților, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. Virusul nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă are un puternic impact la nivel social și economic.