Băuturile carbogazoase ar putea fi interzise minorilor, urmând să aibă un regim similar ţigărilor şi produselor alcoolice. Deputatul Alin Popoviciu doreşte să propună în Parlament un proiect de lege care ar putea interzice vânzarea băuturilor carbogazoase persoanelor sub 16 ani, deoarece este de părere că băuturile carbogazoase conţin substanţe cancerigene, pe care producătorii le ţin ascunse consumatorilor, nespecificând pe ambalaj conţinutul. Deputatul PDL spune că este susţinut în demersul său de toţi parlamentarii care au copii, indiferent de partidul sau alianţa din care fac parte. Actul normativ propus va interzice vânzarea băuturilor răcoritoare carbogazoase minorilor sub 16 ani sau le va obliga pe companiile producătoare să menţioneze cu litere mari pe etichete, ca şi în cazul ţigărilor, avertismente de tipul „această băutură conţine substanţa X care provoacă cancer/ADHD/alte boli sau probleme”.
O astfel de reglementare ar fi premieră în Europa. Recent, în Statele Unite, în California, cei mai mari producători de băuturi răcoritoare carbogazoase, rivalii Pepsi-Cola şi Coca-Cola au fost obligaţi să modifice reţeta băuturilor (cealaltă variantă fiind să noteze cu majuscule pe etichetă un avertisment cum că sucurile conţin substanţe cancerigene) şi să diminueze cantitatea de colorant folosit, care s-a dovedit a fi puternic cancerigen. În această vară, în Europa va intra în vigoare o directivă prin care se interzic îndulcitorii în sucurile naturale, ce va fi obligatorie în toate statele UE.
Producătorii apelează de multe ori la practici mai puţin corecte faţă de consumatori. Legea spune că trebuie să pui minim 4% concentrat din fructul respectiv la 2 litri de suc pentru a-l putea numi „de portocale”, „de ananas” etc. Cu toate acestea, majoritatea băuturilor nu conţin nici măcar câteva grame de produs natural, însă autorităţile nu pot face nimic dacă pe etichetă este scris mesajul „cu gust de portocale, ananas”. Studiile arată că 50% din populaţie (majoritatea copii) consumă numai aceste produse.