A fost eliminată taxa pe raft practicată de hipermarketuri

0
100
taxa pe raft

Pierderi de mii de euro pentru marile magazine. Hipermarketurile nu vor mai putea încasa de la producători taxe pentru a le asigura desfacerea produselor pe rafturile lor.

Deputații din Comisia de agricultură au decis modificarea legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, astfel că marile magazine nu vor mai putea scoate nici un ban în plus de la producători, ci vor putea adăuga doar adaosul comercial.

De această eliminare a taxei pe raft ar trebui să se bucure în primul rând consumatorii, deoarece prețurile anumitor produse ar trebui să scadă. Potrivit președintelui Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, taxele eliminate de deputați erau niște taxe ascunse care îi făceau pe producătorii români să țină prețul ridicat.

Desfacerea produselor într-un spațiu civilizat și siguranța unui flux continuu de clienți îi motiva pe mulți dintre producătorii să plătească tarifele de mii de euro practicate de hipermarketuri. Deși taxa de intrare în magazin și taxa pe raft pentru mai multe tipuri de produse genera anual costuri ridicate, mulți dintre producătorii care le acceptă se declară mulțumiți de această investiție deoarece existența pe rafturile marilor magazine le asigură o creștere a vânzărilor.

Banii sunt recuperați însă de la consumatori, deoarece producătorii adaugă aceste costuri în prețurile produselor.