Orange, RCS&RDS, Vodafone şi Telekom – alianţe pentru utilizarea în comun a reţelelor

0
totioperatori

Orange, RCS&RDS, Vodafone şi Telekom intenţionează să încheie alianţe strategice privind utilizarea şi dezvoltarea în comun a reţelelor. Prin urmare, Orange şi Vodafone au ca obiectiv lansarea serviciilor fixe, în timp ce ceilalţi doi operatori doresc să câştige acces la reţelele mobile 3G şi 4G, fara a mai investi fiecare bani pe cont propriu în dezvoltarea propriilor infrastructuri.

Cei mari patru jucători de pe piaţa locală de comunicaţii sunt implicaţi în negocieri de opt luni şi intenţioenează să ajungă la un consens pentru a împărţi cheltuielile cu un rival cu care să folosească în comun şi activele pe care le deţine deja.

Se pare că există deja trei variante de alianţe, respectiv Vodafone – Telekom, Vodafone – RCS&RDS, Orange – Telekom. Pe de altă parte, Orange şi Vodafone discută separat şi posibilitatea de a-şi extinde parteneriatul, care acoperă doar reţeaua mobilă, şi către zona fixă. Totodată, din cauza vechilor rivalităţi, se pare că Telekom nu poartă discuţii cu RCS&RDS – în condiţiile în care acest grup este singurul care are de asemenea în ofertă un portofoliu complet fix-mobil, iar Orange nu ar aborda operatorul Telekom în condiţiile în care acesta are deja o relaţie contractuală cu Vodafone.

Cei patru jucători implicaţi în negocieri obţin cea mai mare parte a veniturilor anuale de peste 3 miliarde euro de pe piaţa locală de telecomunicaţii.