Proiectul de lege prevede sancțiuni de până la 8.000 lei pentru persoanele care nu își încheie polițele
Persoanele care nu au asigurare obligatorie RCA vor sancționate cu amenzi uriașe. Potrivit proiectului noii legi RCA, cei care nu își încheie această poliță pot plăti amenzi de 8.000 de lei, deoarece suma s-a dublat de la 4.000 de lei. Această modificare se regăsește printre ultimele amendamente la proiectul legii RCA care va ajunge și la Senat. Inițiatorii legii susțin că odată ce baza de date CEDAM va intra în subordinea viitorului Birou Național al Asigurătorilor de Autovehicule, asigurătorii vor putea urmări mai ușor cine are și cine nu poliță RCA prin diverse contracte încrucișate, deoarece se va realiza o centralizare și o unificare a bazelor de date ce cuprind informații și statistici relevante privind asigurările auto din România.
O altă modificare a legii asigurării o reprezintă transformarea poliței RCA în titlu executoriu după modelul contractului de credit bancar. În acest sens, odată cu posibilitatea încheierii unei polițe RCA pentru o perioadă de o lună sau 12 luni, după caz, apare și transformarea poliței în titlu executoriu. Asigurarea va fi valabilă până la expirarea termenului chiar și în condițiile în care persoana asigurată nu a achitat la timp ratele, însă asigurătorul are dreptul să aplice în acest caz penalități de întârziere de 0,2% pentru ziua de întârziere și să apeleze direct la un executor judecătoresc care are dreptul să instituie poprire pe conturile sau veniturile clientului.
La rândul lor, asigurătorii vor plăti penalizări de 0,2% pe zi pentru neplata despăgubirilor la timp și chiar și pentru regresele dintre asigurători. Valoarea punctului traumatic va fi stabilită de Parlament. Inițial propunerea era ca punctul traumatic să fie de două salarii minime pe economie.
Legea RCA prevede și ca persoanele fizice, la fel ca cele juridice, să primească o mașină la schimb de la societatea de asigurări pe durata reparațiilor autovehiculului avariat. Astfel, persoanele fizice, la fel ca și societățile, vor putea beneficia gratuit de o mașină de la asigurătorul șoferului care a provocat dauna. Mașina primită va putea fi folosită de persoana păgubită nu mai mult de 14 zile, timp considerat suficient pentru repararea avariilor suferite de autovehiculul implicat în accident.
Reprezentanţii asigurătorilor sunt de părere că noile modificări aduse legii RCA vor conduce în general la scumpirea poliţei de asigurare, nu la ieftinirea ei.