Lege pentru asigurarea a 500 MB trafic de internet gratuit pe mobil

0
internet gratuit pe mobil

Unul dintre criteriile principale de alegere a operatorilor de telefonie mobilă este traficul de internet oferit. Consumatorii au devenit mult mai interesați de internetul de pe telefonul mobil, mai ales că mulți dintre aceștia au telefoane inteligente cu diferite aplicații care necesită existența traficului de date.

Parlamentari din toate partidele s-au gândit la clienții operatorilor de telefonie mobilă și au propus ca aceștia să asigure lunar, indiferent de tipul de abonament, cel puțin jumătate de gigabyte de trafic de internet pe telefonul mobil. Aleșii susțin că accesul la internet a început să fie privit în multe țări ca un drept legal, iar în România există infrastructura necesară pentru desfășurarea unui astfel de proiect, ba, mai mult, această infrastructură nu este exploatată suficient.

În acest sens, companiile de telefonie ar putea fi obligate prin lege să le asigure clienților în mod gratuit, în fiecare lună, un pachet minim de 500 MB trafic de internet pe mobil.

Autoritățile administrației publice, locale sau centrale, și orice alte instituții publice vor fi obligate la rândul lor să asigure acces gratuit și permanent la internet cetățenilor. În cazul acestor conexiuni, dimensiunea benzii asigurate va trebui să fie de cel puțin 50 MB pe secundă. Totodată, restaurantele, terasele, barurile, discotecile și oricare alte tipuri de unități de alimentație publică vor asigura accesul gratuit al persoanelor la internet, în interiorul și perimetrul fiecărei clădiri deținute de acestea.

Accesul la internet se va realiza prin intermediul unei rețele wireless, care va trebui să fie diferită de cea folosită de angajații firmei sau instituției publice. Conectarea la rețeaua publică de internet se va face prin completarea adresei de e-mail a utilizatorului, pentru acces limitat de o oră, dar cu drept de reconectare.

Prevederile acestei posibile viitoare legi nu se vor aplica și în instituțiile militare și autoritățile cu responsabilități în domeniul siguranței naționale. Un impact deosebit îl va avea însă asupra mediului de afaceri, necesitățile de conectare ale instituțiilor publice trebuind să fie acoperite de către firme private.

Inițiatorii proiectului susțin că această prevedere va duce la creșterea competitivității în rândul operatorilor de telefonie mobilă.

Parlamentarii vor începe în perioada următoare dezbaterea proiectului, care va trebui aprobat întâi în comisiile de specialitate și apoi votat de cele două camere ale legislativului.