Nu poţi fi dat afară fără preaviz. Concedierea se anulează în lipsa acestuia

0
preaviz concediere

Persoanele angajate care sunt concediate de către societățile la care lucrează au dreptul la o perioadă de preaviz înainte de încetarea efectivă a contractului individual de muncă, după cum prevede legislația muncii. Dacă angajatorul nu acordă preavizul, atunci concedierea se anulează, potrivit deciziei Înalții Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Totodată, durata preavizului trebuie să fie inclusă obligatoriu în decizia de încetare a contractului de muncă, însă judecătorii au considerat că acest element poate fi omis în anumite condiții. Decizia ICCJ nr. 8/2014 a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 138 din 24 februarie.

Neacordarea duratei minime de preaviz de 20 de zile lucrătoare atrage nulitatea absolută atât a măsurii de concediere, cât și a deciziei de concediere. Codul muncii stabilește că salariații au dreptul la preaviz dacă sunt concediați din cauza că sunt inapți din punct de vedere fizic și/sau psihic, nu corespund profesional sau pentru că s-a desființat postul pe care-l ocupau. Totodată, cei dați afară din cauza unor motive care nu țin de persoana lor beneficiază, de asemenea, de preaviz. Singura excepție este în privința celor concediați pentru necorespundere profesională şi care se afla în perioada de probă. Concedierea este nulă și dacă angajatorul acordă un preaviz pe o perioadă mai mică decât prevede Codul Muncii sau mai mare decât cea stabilită în contractul colectiv de muncă.

De asemenea, angajatorul nu poate să înlocuiască preavizul cu despăgubiri sau să acopere nulitatea concedierii prin acordarea de despăgubiri și recunoașterea vechimii în muncă, pentru că aceste măsuri ar fi în dezavantajul salariatului.

Decizia de concediere trebuie trimisă în scris salariatului, dispune Codul muncii și trebuie să includă motivele care determină concedierea, durata preavizului, criteriile de stabilire a ordinii de prioritate la concediere (in cazul concedierilor colective), lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate și termenul în care salariații pot să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant.