Nu se derulează licitații pe SEAP până pe 15 iunie

1
licitații pe SEAP

Noile legi privind achiziţiile publice intră astăzi în vigoare, însă Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) a fost suspendat până la jumătatea lunii viitoare, deoarece până la acest moment nu a fost finalizată metodologia procedurilor de atribuire. După mai multe amânări, noul sistem de achiziții publice a fost aprobat de două săptămâni,  dar Guvernul nu a aprobat și normele de aplicare. Termenul limită impus de Bruxelles pentru adoptarea noilor legi ale achizițiilor a expirat pe 18 aprilie.

Ca urmare a acestor întârzieri, procedurile aflate în desfășurare vor fi continuate și se vor derula achiziții directe doar prin intermediul catalogului electronic, dar până cel târziu pe 15 iunie nu mai pot fi inițiate alte proceduri de achiziție publică.

Potrivit președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, Bogdan Pușcaș, vor fi trei norme de aplicare, care se vor concretiza prin HG, acum sunt în forma semi-finisată pe site-ul agenţiei, urmând ca în perioada următoare să fie integrate şi observaţiile ministerelor de linie. Normele privind concesiunile de servicii şi cele de lucrări ar putea să mai întârzie, pentru că necesită o atenţie mai mare, având în vedere că se urmăreşte deblocarea unor proiecte de infrastructură mare, care au aşteptat ani de zile noile prevederi cu privire la parteneriatul public privat.

Modificările achizițiilor publice sunt valabile pentru licitațiile ce se vor organiza, pentru procedurile aflate deja în derulare fiind aplicat în continuare sistemul în vigoare la data începerii.

Noile legi stabilesc, printre altele, că criteriul „calitate-preț” la atribuirea contractelor de achiziții publice va fi obligatoriu în cazul prestațiilor intelectuale, precum cele de consultanță/asistență tehnică, elaborare studii, proiectare, supervizare, aferente unor proiecte de complexitate ridicată, iar oferta câștigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, în care ponderea alocată factorului „preț” nu poate fi mai mare de 40%.

Modificările aduse legilor achizițiilor publice vizează reguli de împărțire pe loturi a contractului de achiziție publică pentru a facilita accesul IMM-urilor, pentru contractele de achiziţie publică de lucrări a fost introdus un prag de peste 22,9 milioane lei, pentru cele de produse şi servicii (se aplica şi autorităţilor locale pentru o abordare unitară) de 591.918 lei, iar pentru contractele de servicii care au ca obiect servicii sociale şi alte servicii specifice, indiferent de tipul autorităţii contractante – 3,312 milioane lei. În cazul achizițiilor directe, pragurile valorice sunt de 132.591 lei pentru produse şi servicii şi de 441.730 lei pentru lucrări.

Noile legi  reduc termenele limită în cadrul procedurilor de atribuire: 35 zile termen minim de depunere a ofertelor cu posibilitatea de reducere până la 15 zile pentru licitaţia deschisă, 30 zile termen minim de depunere a candidaturilor cu posibilitatea de reducere până la 15 zile în cazul licitației restrânse, 30 de zile termen minim pentru depunerea ofertelor, cu posibilitatea de reducere până la 10 zile.

Pe partea de contestaţii, se introduce un instrument nou, respectiv notificarea, drept condiţie obligatorie, prealabilă formulării unei contestaţii în faţa Consiliului Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) sau a instanţei de judecată.

Având în vedere faptul că la data intrării în vigoare a noii legislaţii se abrogă prevederile OUG nr. 34/2006 şi implicit prevederile art. 331 referitoare la reglementarea activităţii de evaluare ex-ante a documentaţiilor de atribuire, până la adoptarea normelor metodologice de aplicare a acestor legi, ANAP va evalua documentaţiile de atribuire noi transmise în sistem până la data de 16.05.2016 inclusiv, ţinând cont de faptul ca prevederile legale instituie un termen de maxim 10 zile prevăzut pentru evaluarea conformităţii documentaţiilor de atribuire.

Documentaţiile de atribuire noi, transmise după data de 16 mai 2016, cele retransmise precum şi anunţurile/invitaţiile de participare, încărcate în SEAP după data de 25 mai 2016, ora 17.00, vor fi returnate, în vederea elaborării şi transmiterii spre evaluare a acestora, în conformitate cu prevederile noii legislaţii.

1 COMENTARIU

Comments are closed.