Parcările vor fi prevăzute cu prize pentru maşinile electrice

0
prize electrice

Parcările ce se vor construi în centrele comerciale, pe lângă noi blocuri de locuinţe sau administraţii locale vor fi modernizate. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de automobile (APIA) consideră că este necesar ca toate parcările ce se vor construi în viitor să fie prevăzute cu puncte de alimentare electrică pentru maşini. Potrivit buletinului statistic al APIA, autorizaţiile pentru construcţii comerciale (tip supermarket, hipermarket, mall) sau locuinţe tip “bloc” vor fi acordate numai în condiţiile în care spaţiile de parcare aferente vor fi dotate cu staţii de alimentare (prize) electrice, pentru minimum 20% din totalul acestora. Sediile primăriilor localităţilor (municipii şi/sau reşedinţe de judeţ) vor trebui de asemenea prevăzute cu puncte de alimentare electrică pentru maşini.

Potrivit APIA, pentru stimularea achiziţiei de maşini ecologice, este nevoie de acordarea din Fondul pentru Mediu a unor bonusuri semnificative pentru cumpărători (minimum 4.000 – 5.000 de euro) prin Timbrul de mediu, dar şi alte facilităţi precum: parcare gratuită pe domeniul public şi scutiri la taxa de drum (rovinietă) sau pe impozitul anual, timp de trei ani. Pe de altă parte, companiile ar trebui să îşi deducă o serie de cheltuieli dacă realizează sau instalează prize electrice la propriile sedii şi acordă în mod gratuit încărcarea vehiculelor electrice ale angajaţilor lor.

Numărul înmatriculărilor de autoturisme “verzi” noi a ajuns, în România, la 52 de unităţi, dintre care 35 înregistrate în 2014, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). România se situează, astfel, încă în coada clasamentului european, condus în prezent de Norvegia, cu 19.772 maşini electrice&hibrid Plug-In, urmată de Franţa (16.222 unităţi), Olanda (15.261), Marea Britanie (14.518) şi Germania (13.327).