Preţul benzinei a început să crească

0
benzina pret

Preţul benzinei a început să urce cu câţiva bani pe litru la începutul acestei săptămâni chiar dacă preţul barilului de petrol nu a crescut. Astfel, la staţiile Petrom din judeţul nostru preţul carburantului s-a majorat de la 4,88 lei/litru la 4,92 lei/litru, în timp ce la benzinăriile Mol creșterea a fost de la 4,98 la 5,05 lei/litru.

Se pare că variaţia preţului petrolului va constitui cea mai interesantă poveste din acest an, însă pentru ţara noastră probabil că scăderea prețului petrolului nu va însemna şi o diminuare a preţurilor mâncării, combustibililor sau serviciilor. De asemenea, este de aşteptat ca preţul benzinei să depăşească 5lei/litru, în condiţiile în care comercianţii se plâng că taxele aplicate de statul român sunt foarte mari.

La începutul săptămânii trecute, preţul petrolului s-a prăbuşit până la 46,13 dolari barilul. Petrolul Brent, cu livrare în luna februarie era tranzacţionat cu 48,35 de dolari pe baril, o scădere de 1%. Stocurile brute din SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, au crescut cu 2,4 milioane de barili săptămâna trecută. Din iunie 2014 şi până în prezent, petrolul a scăzut cu aproape 50%, în condiţiile în care SUA pompat la cel mai rapid ritm din ultimele trei decenii, iar Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC a rezistat apelurilor de reducere a ofertei.