Ştampila ar putea fi eliminată de la 1 iulie

0
189

Începând cu luna iulie a acestui an, România s-ar putea număra printre firmele unde nu se mai foloseşte ştampila. Oamenii de afaceri solicită autorităţilor simplificări suplimentare în zona administrativă, după ce au obţinut promisiunea Ministerului Finanţelor Publice de a se elimina ştampila din data de 1 iulie a acestui an.

„Odata cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită. Cred ca pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ştampilă? (…) Nu ştiu dacă ne putem imagina o Românie fără ştampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au aceasta reglementare, au scos ştampila. Cred că mai sunt două ţări în Uniunea Europeană în acest caz: România şi Bulgaria”, a declarat Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri.

Ministerul Finanţelor Publice a promis mediului de afaceri că ştampila va dispărea din luna iulie, mai ales că potrivit legii nr.31/1990 firmele se identifică prin denumire, număr de înregistrare în registrul comerţului şi cod unic de inregistrare (CUI), dar nu prin ştampilă.

Există posibilitatea ca, deşi să intre în vigoare o lege care să elimine ştampila, societăţile comerciale să o folosească în continuare sau să solicite documentele ştampilate ca şi până acum, pe principiul românesc „să fie, să fim acoperiţi”.