Centralele clasice pe gaze dispar din magazine

0
102

Centralele convenţionale care se găsesc în aproape toate locuinţele persoanelor care au renunţat la încălzirea de la CET-uri nu vor mai fi găsite în magazinele din România. Începând cu 26 septembrie, românii vor găsi în magazinele de specialitate doar centrale termice în condensare care sunt cu 50% mai eficiente decât cele clasice pe gaze.

Astfel, o directivă europenă impune comercializarea doar acelor produse care ating un anume grad de eficienţă energetică cu un consum mai mic de gaze. Faţă de centralele achiziţionete de români până în prezent la preţuri de aproximativ 2.000 de lei, centralele convenţionale sunt mai scumpe – 3.500 lei.

Centrala termică în condensare reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură. Sistemul de operare al acestui tip de centrale este următorul: în urma arderii combustibilului rezultă un amestec de gaze arse şi vapori de apă. Cantitatea de căldură ce ia naştere la ardere include atât puterea gazului, cât şi puterea rezultată prin condensarea vaporilor de apă. Astfel, datorită schimbătorului de căldură din oţel-inox cu modul premix, se obţine un randament superior şi o reducere substanţială a emisiilor de carbon şi noxe.