Costuri reduse pentru persoanele care aleg plata cu cardul

0
Banii de pe card

Comercianţii şi persoanele care aleg plata cu cardul vor avea posibilitatea de a beneficia de o reducere a costurilor, precum şi de cele mai bune condiţii. Parlamentul European a votat noi reguli privind comisioanele aplicate de bănci utilizatorilor. Astfel, pentru tranzacţiile internaţionale cu carduri de debit limita admisă va fi de 0,2% din valoarea tranzacţiei, iar pentru tranzacţiile naţionale cu carduri de debit, aceeaşi limită de 0,2% după o perioadă de tranziţie de cinci ani în care statele membre UE pot stabili un comision interbancar mediu ponderat care să nu depăşească echivalentul a 0,2 % din valoarea medie anuală a operaţiunilor pentru toate operaţiunile naţionale cu cardul de debit din cadrul fiecărui sistem de carduri de plată.

Pentru tranzacţiile naţionale mai mici cu carduri de debit, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzacţie de 0,05 euro, după această perioadă de tranziţie de cinci ani, în timp ce pentru tranzacţiile cu carduri de credit, comisioanele vor fi limitate la 0,3% din valoarea tranzacţiei, iar statele membre pot stabili o limită mai mică a comisionului pentru tranzacţiile naţionale cu carduri de credit.

În prezent, comercianţii sunt adesea obligaţi să accepte toate cardurile în condiţiile stabilite de emitenţii acestora. Conform noilor reguli, comercianţii vor accepta doar cardurile din sistem ales de ei, care respectă aceste reguli de limitare a comisioanelor. Ca urmare, cumpărătorii vor vedea că sunt acceptate mai puţine carduri, dar limitele pentru comisioane vor duce la costuri mai mici atât pentru cumpărători, cât şi pentru comercianţi.