Din 27 august se pot înfiinţa două noi tipuri de societăţi

0

Începând de mâine antreprenoii români vor avea posibilitatea de a înfiinţa două tipuri de entităţi juridice, şi anume întreprinderi sociale şi întreprinderi sociale de inserţie. Acestea au fost introduse în legislatie prin legea nr. 219/2015 privind economia socială, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 561 din 28 iulie 2015 şi va intra în vigoare din 27 august 2015.

Cele două noi societăţi ce pot fi înfiinţate trebuie să asigure inserţia profesională a persoanelor aparţinand grupurilor vulnerabile şi implicarea acestora în activităţi cu caracter social şi/sau economic. Întreprinderile sociale şi cele de inserţie, trebuie să asigure mai multe măsuri de acompaniament pentru inserţia profesională a persoanelor vulnerabile, prin care să contribuie la dezvoltarea comunităţilor locale şi să determine crearea de noi locuri de muncă. În ceea ce priveşte măsurile de acompaniament, acestea pot fi informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcţie de nevoile persoanelor şi alte măsuri care au ca scop sprijinirea inserţiei sociale şi profesionale a angajaţilor. Totodată, pentru a asigura introducerea acestor măsuri, întreprinderile trebuie să colaboreze atât cu serviciile publice de asistenţă socială de la nivel judeţean şi local, cât şi cu agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă.

Potrivit legii, întreprinderile sociale pot fi societăţile cooperative de gradul 1, dar şi cooperativele de credit, statutul de întreprindere socială putând fi dobândit şi de asociaţii, fundaţii, case de ajutor reciproc ale salariaţilor sau ale pensionarilor, societăţi  agricole, precum şi orice alte categorii de persoane juridice de drept privat care desfăşoară activităţi în domeniul economiei sociale.

Statutul de întreprindere socială se certifică prin acordarea de către AJOFM a unui atestat de întreprindere socială, valabil cinci ani.

Întreprinderea socială de inserţie este întreprinderea socială care are permanent, cel putin 30% din personalul angajat aparţinand grupului vulnerabil, astfel încat timpul de lucru cumulat al acestora să reprezinte cel putin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor. Această formă de societate are ca scop lupta impotriva excluziunii, discriminărilor şi somajului prin inserţia socioprofesională a persoanelor defavorizate.

Statutul de întreprindere socială de inserţie se certifică prin acordarea marcii sociale care cuprinde certificatul care atestă statutul de întreprindere socială de inserţie, cu o valabilitate de trei ani de la data emiterii, precum şi un element specific de identitate vizuală care se aplică obligatoriu asupra produselor realizate sau a documentelor care demonstrează prestarea unui serviciu.