Se scumpesc asigurările

0

Asigurările se vor scumpi începând de anul viitor, după ce companiile de asigurări din România vor implementa noua directivă europeană privind solvabilitatea – Solvency II. Setul european de directive va deveni aplicabil și asigurătorilor din țara noastră de la 1 ianuarie 2016, fapt pentru care specialiştii în asigurări, chestionaţi într-un sondaj cu prilejul Conferinţei Asiguratorilor din România, apreciază că polițele se vor scumpi deoarece companiile de asigurări vor avea nevoie de capital suplimentar.

Principalele efecte ale implementării noilor reglementări UE vor fi un plus de stabilitate pentru industria asigurărilor şi costuri suplimentare pentru companii şi acţionari. Totodată, un alt efect important ar putea fi diminuarea numărului de asiguratori de pe piaţa locală, în timp ce calitatea mai bună a serviciilor pentru asiguraţi a fost indicată de numai 8,2% dintre participanţii la sondaj. Potrivit reprezentanţilor companiilor de asigurări, absenţa unei politici de supraveghere stabile şi coerente, mentalitatea clienţilor sau lipsa educaţiei financiare şi concurenţă neloială sunt principalele cauze care ţin piaţă românească de asigurări departe de o creştere sănătoasă şi profitabilă.

Gradul redus de încredere în serviciile financiare și lipsa stimulentelor fiscale sunt considerate principalele obstacole pentru piaţă locală de asigurări, iar marea provocare a anului pentru companiile de asigurări este pregătirea pentru directiva europeană Solvency II, urmată de problema daunalităţii pe segmentul auto şi de daune morale, potrivit sondajului menţionat.

Solvency II urmăreşte creşterea protecţiei asiguraţilor prin armonizarea reglementării şi supravegherii sectorului şi se va aplica tuturor asigurătorilor, reasiguratorilor şi supraveghetorilor din piaţa europeană. Acesta este un regim de supraveghere bazat pe principii şi obiective care urmăreşte printre alte elemente şi evaluarea şi cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului în scopul creşterii calităţii elementelor de capital disponibile pentru asigurători şi reasigurători, calculul necesarului de capital de solvabilitate, precum şi armonizarea şi uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pieţei interne.

Gradul de penetrare al asigurărilor în PIB este de sub 2%, iar în ultimii ani piaţa nu a crescut ca şi acoperire, nivelul primelor subscrise situându-se la mai puţin de 2 miliarde de euro anual.