Anvelopele de iarnă, etichetate de la A la G

0


Pentru cei care nu şi-au achiziţionat încă anvelopele de iarnă, este necesar să ştie că, începând cu 1 noiembrie 2012, în funcţie de pneurile alese pot economisi mai mult combustibil. Astfel, noua etichetă a cauciucurilor le clasează pe o scară de la A (cel mai bun) la G (cel mai rău), şi pentru a vă asigura că economia de combustibil nu se realizează în detrimentul siguranţei sau zgomotului, sunt evaluaţi trei parametri, respectiv eficienţa consumului de combustibil, aderenţa pe suprafaţa umedă şi zgomotul exterior de rulare. Eticheta este similară cu etichetele energetice deja utilizate pentru maşini de spălat, frigidere şi maşini de spălat vase. Cu cât mai bună e anvelopa (din punct de vedere al economiei de combustibil, siguranţei şi zgomotului exterior), cu atât mai bună e clasificarea. G – roşu este cea mai slabă clasă şi A – verde este cea mai bună clasificare.

În ceea ce priveşte cei trei parametric, consumul de combustibil este corelat cu rezistenţa la rulare. Prin reducerea rezistenţei la rulare a anvelopei, maşina consumă mai puţină benzină. Aderenţa pe suprafaţă umedă este una dintre cele mai importante caracteristici de siguranţă a unei anvelope. Anvelopele cu aderenţă foarte bună pe suprafaţă umedă au o distanţă mai mică de frânare atunci când plouă. Zgomotul exterior generat de anvelope este reprezentat grafic prin fronturi de undă: o gradaţie cu negru pentru cel mai scăzut nivel de zgomot şi trei pentru cel mai mare. Scopul marcajului este de a reduce zgomotul traficului pentru comunităţi.

Cât de mult se poate economisi?

Prin alegerea celei mai bune anvelope (A), un consumator poate reduce factura de combustibil cu până la 9% în comparaţie cu produsul cel mai puţin performant (G) de pe piaţă. De exemplu:

·         Dacă conduci un autoturism obişnuit 25. 000 km pe an (10.000 km urban, 15 000 km interurban), ai posibilitatea să economiseşti combustibil în valoare de 170 euro pana la 230 euro pe an. Deoarece cele mai performante anvelope costă mai mult (plăteşti suplimentar cam 240 euro – 320 euro), doar în al doilea an poţi avea economii nete între 100 euro şi 140euro.

·  Dacă conduci o maşină mare (consum de 10 litri/100km), cu utilizare frecventă (10. 000 km urban şi 25.000 km pe autostradă anual), poţi salva chiar mai mult combustibil: în valoare de 450 euro pe an. Deşi cele mai performante anvelope costă mai mult (plăteşti suplimentar cam 240 euro – 320 euro), în primul an vei economisi deja între 130 euro şi 210 euro.

·    Dacă conduci o dubă precum cele folosite de companii pentru livrare şi transport care circulă 40.000 km pe an (20.000 km urban, 20.000 km interurban), se poate obţine o reducere a costurilor cu combustibilul între 290 euro şi 360 euro pe an. Cu costuri suplimentare ale anvelopelor de 280 euro – 360 euro, pragul de rentabilitate este deja în cursul primului an de utilizare.