Ce-ar fi să lăsăm maşinile pentru o zi?

0

Zăpada căzută în doar câteva zile aproape că a paralizat judeţul Buzău. Oraşul a devenit un mare alb” în care zeci de oameni s-au chinuit să răzbată. Pentru ce oare? Cu toţii s-au gândit că de vină sunt autorităţile care nu fac nimic şi au furat banii degeaba….să zicem…dar noi, cetăţenii, cu ce ajutăm oraşul, judeţul?

Oamenii care doar se pricep să dea vina pe alţii că nu le fac treburile şi-au luat inima în dinţi şi şi-au deszăpezit maşinile aruncând zăpada fie în strada, fie pe trotuar, fie pe maşina vecinului (că poate nu vede şi oricum el nu pleca cu ea aşa că să o îngropăm), s-au încăpăţânat să îşi mişte maşinile şi să îngreuneze traficul deşi poate cei  mai mulţi nu aveau urgenţe doar că nu merg la serviciu sau la magazin pe jos, nu au înţeles mesajele cu “drum blocat” şi şi-au văzut de treabă după care au înroşit telefonul la 112…Şi statul e de vină, România….cum să nu!

În condiţiile în care s-au fi circulat doar cu mijloacele de transport în comun şi nu am mai fi fost atât de comozi, utilajele de deszăpezire ar fi avut loc suficient pe străzi să facă lună. Dacă nu ar fi nevoie să scoată toţi blocaţii încăpăţânaţi din zăpezi de pe drumurile supuse riscurilor, probabil că militarii, mascaţii, jandarmii, ambulanţele sau maşinile de poliţie s-ar fi ocupat de treburile cu adevărat necesare în aceste zile. În condiţiile în care zeci de maşini mici” se chinuie să circule pe străzile din oraş cu doar un pasager în ele (deci nu aşa o mare urgenţă) şi formează cozi interminabile, pe unde să mai treacă ambulanţa sau utilajul de deszăpezit? Cum să iei zăpada de pe şosea dacă nu poţi să faci manevre că se circulă intens şi te claxonează şoferii grăbiţi? Clar e că şi cetăţenii îngreunează situaţia, că nu moare nimeni o zi-două să facă ce ar fi civilizat şi omeneşte.

Plus că toţi se mai vaită şi de trotuare, dar câţi din blocuri coboară să dea măcar o lopată de zăpadă la o parte? Nu, trebuie să vină de la primărie! Hai să ne punem şi în locul altora!

Ce am face dacă nu s-ar mai licita nimic, nici un contract, nu ar mai exista nicio primărie, doar noi, cetăţenii, şi un oraş plin de zăpadă? Zic că simplu ar fi să dăm o mână de ajutor: să stăm în casă sau să lăsăm maşinile o zi şi să ne surprindem mergând cu autobuzul!

 

Dacă nici cu oraşul gol (să zicem) nu se face nimic, păi atunci revolta că noi, cetăţenii, am făcut tot ce se putea să fie bine, dar autorităţile nu şi-au făcut deloc treaba. Să surprindem şi noi primăria şi firmele de deszăpezire!