Creditele Prima Casă vor fi disponibile doar în lei şi mai scumpe

0

Suspiciunile cu privire la continuitatea programului Prima Casă au fost spulberate, Guvernul anunţând că va susţine programul şi în acest an şi va fi alocată suma de un miliard de lei. Chiar şi aşa, statul a adus încă o modificare programului, astfel că băncile vor acorda credite doar în monedă naţională. În acest fel, clienţii vor avea acces la credite care sunt cam cu o treime mai scumpe decât erau cele în euro. În prezent, doar patru bănci mai au fonduri pentru program, celelalte 12 finalizându-şi plafonul.

Până acum creditele în euro prin Prima Casă prevedeau un cost format din dobândă de referinţă (Euribor la 3 luni, de exemplu, ) plus marjă de maximum 4%. În acest fel, costul la creditele în euro fără comisionul către FNGCIMM era undeva la 4,2%. Costul la creditele în lei era format din dobândă de referinţă (Robor la 3 luni, de exemplu) plus marjă de maximum 2,5%. Adică, mergând pe Robor la 3 luni, care acum e de 4,5%, costul pe lei era de maximum 7%, fără comisionul de la FNGCIMM. Dacă o rată la un credit de 50.000 euro pe 30 ani, acordat în euro, era de circa 245 euro, o rată la un credit similar acordat în lei era 333 euro echivalent, adică cu 36% mai mare.

Din plafonul de un miliard de lei ce urmează a fi alocat, 300 de milioane de lei din suma vor fi direcţionate către achiziţia de locuinţe construite de Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL). 

Există posibilitatea ca Prima Casă să îşi piardă notorietatea câştigată pe parcursul celor patru ani de existenţă, dat fiind faptul că din totalul celor 98.000 de credite acordate în această perioadă, doar 3% au fost în monedă naţională. De asemenea, în acest an au fost acordate 17.000 de împrumuturi şi doar 7% dintre beneficiari au optat pentru cele în lei.