Angajatorii ar putea primi bani lunar de la stat dacă angajează tineri fără experienţă profesională, potrivit unei propuneri legislative adoptate de Senat. Totodată, aceştia vor fi scutiţi de plata contribuţiilor sociale datorate pentru persoanele încadrate.
Societăţile comerciale pot angaja, cu normă întreagă, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, iar pentru o perioadă de un an şi jumatate, acestea vor primi de la stat, în fiecare luna, o sumă egală cu salariul minim brut. Sumele vor fi acordate la cerere doar angajatorilor care nu au datorii la plata contribuţiilor sociale şi vor fi achitate în termen de 90 de zile de la aprobarea solicitării. Astfel, va fi necesară încheierea unei convenţii cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în raza căreia îşi au sediul. Atât banii, cât şi scutirea nu vor fi acordate în perioadele de suspendare a raporturilor de muncă.
Potrivit propunerii legislative, tânără va fi considerată orice persoană de 16-35 de ani care nu se află în ocupare, nu urmează un program de educaţie/formare şi n-a mai avut niciun loc de muncă pe perioada nedeterminată sau determinată, dar nu mai mult de şase luni cumulat.
În condiţiile în care nu păstrează salariaţii trei ani, angajatorii trebuie să restituie banii, la care se va adăuga şi dobânda. În acest caz, angajatorii nu vor mai putea să beneficieze, pentru acelaşi loc de muncă, de o altă măsura de stimulare a ocupării forţei de muncă prevăzută în legislaţie.
Dacă angajatorii vor înceta contractele de muncă înainte de trecerea primelor 18 luni, tinerii vor avea posibilitatea să se încadreze cu normă întreaga la alţi angajatori. Astfel, noii angajatori vor putea să ceara bani şi scutirea de la plata contribuţiilor pentru perioada rămasă din cele 18 luni. Aceştia vor trebui, totuşi, să păstreze salariaţii în cauză cel puţin o perioadă egală cu cea pentru care au beneficiat de măsurile de stimulare.
Pentru a se aplica, proiectul mai are nevoie doar de votul final al Camerei Deputaţilor şi de avizul preşedintelui.