Studenţii ar putea să îşi înfiinţeze gratuit PFA sau II

0

Studenţii care intenţionează să îşi dezvolte o afacere proprie ar putea fi scutiţi de plata taxelor obligatorii pentru înfiinţarea unui PFA sau a unei întreprinderi individuale. Potrivit unui proiect de act normativ aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, studenţii ar putea beneficia de asistenţă gratuită pentru serviciile prestate de Oficiul Registrului Comerţului şi de scutire la plata taxelor, însă în anumite condiţii.

Prevederile acestei măsuri sunt cuprinse într-un Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale. Această propunere de act normativ a fost adoptată de Senat încă de acum şapte ani, însă abia zilele trecute a ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

În condiţiile în care deputaţii vor adopta măsura, aceasta va trebui să fie promulgată de preşedinte şi apoi publicată în Monitorul Oficial, după care se va putea aplica.

Deputaţii Comisiei pentru industrii şi servicii care au introdus acest amendament sunt de părere că, în cazul în care studenţii doresc să îşi înfiinţeze o afacere proprie, este necesar ca statul să le acorde unele facilităţi şi să simplifice astfel procedurile. În acest fel, tinerii antreprenori vor fi încurajaţi să desfăşoare activităşi economice.

Pentru a obţine gratuit calitatea de PFA sau titular al unei II, studentul trebuie să urmeze cursurile unei instituţii de învăţământ superior acreditată în România, să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat integral, la data solicitării, toate cerinţele programei de învăţământ prevăzute de senatul instituţiei şi să nu fi implinit vârsta de 30 de ani.

Cererea de înregistrare şi autorizare a funcţionării PFA sau a II va fi însoţită de un act doveditor emis de instituţia de învăţământ superior din care să rezulte că sunt îndeplinite condiţiile menţionate.