Sute de mii de kilometri dați înapoi la mașinile vândute second-hand

0
kilometri-dati-inapoi-masinile-vandute

Mașinile second-hand au devenit o adevărată afacere pentru samsarii care își păcălesc clienții prin modificarea kilometrajului. Cu toate că sunt vânzători auto care postează seriile de șasiu pentru ca prin intermediul acestora să fie verificat istoricul autovehiculului, în aproape jumătate din cazuri kilometrajul este modificat.

Pentru a afla cât de serioși sunt vânzătorii de mașini, în luna noiembrie, InspectorAuto.ro a efectuat un studiu pentru 1.589 de autoturisme second-hand aflate la vânzare pe internet. Studiul a constat in verificarea kilometrajului acestor masini in baza de date InspectorAuto.ro.

Teoretic, mașinile care au seria VIN postată în anunț ar trebui să arate trasparență. În practică, realitatea este cu totul alta. Odometrul este măsluit pentru a reduce rulajul automobilului, însă prin postarea seriei de șasiu “se dovedește” că vânzătorul nu are nimic de ascuns.

Potrivit InspectorAuto.ro, dintre cele 1.589 de mașini SH verificate, 259 de mașini (16,3%) aveau dați înapoi între 399.617 km și 5.067 km, 509 de mașini (32%) aveau dați înapoi sub 5.000 km, iar 821 de autoturisme (51,6%) aveau km reali.

Surpriza este cu atât mai mare cu cât, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că 259 de mașini second-hand aflate la vânzare pe piața auto aveau dați înapoi peste 7,5 milioane de km în total. Un sumă uriașa pentru un număr atât de mic de autoturisme aflate la la vânzare cu seria VIN la vedere tocmai pentru a întări credibilitatea potențialilor cumpărători. Conform InspectorAuto.ro, rezultă o medie de 28.967 km modificați per mașină. Cel mai mult au fost dați înapoi 399.617 km și cel mai puțin 5.067 km.

Studiul InspectorAuto.ro evidențiază faptul că sunt și autoturisme rulate al căror kilometraj este modificat mai puțin, din considerente de marketing. Mai exact, 509 mașini cu un total de 534.571 km dați înapoi, dintre care cel mai mult 4.980 km și cel mai puțin 100 de km. Această categorie îi include pe vânzătorii care modifică kilometrajul pentru ca autoturismele să fie încluse în diferite căutări uzuale.

Cu toate că legile șiu sancțiunile întârzie să apară pe piața auto din România unde odometrul poate fi măsluit foarte ușor, există și vânzători care nu au modificări de kilometraj la autoturisme. În cadrul studiului, 821 de mașini au fost găsite cu kilometrii reali.

InspectorAuto.ro oferă istoricul de kilometri și daune al unei mașini second-hand pe baza seriei de șasiu și are o bază de date de peste 7 milioane de înregistrari; în acest fel cumpărătorul poate ști concret dacă este pe cale să cumpere o mașina cu kilometri dați înapoi, una care a avut doar avarii minore sau una care a fost daună totală.