OMV Petrom lansează o campanie dedicată învăţământului profesional din România prin care îşi propune să suplinească, cel puţin parţial, deficitul de meseriaşi bine pregătiţi apărut odată cu dispariţia şcolilor profesionale şi vocaţionale. România Meseriaşă reprezintă un proiect prin care compania caută să aducă în atenţia românilor importanţa educaţiei profesionale, potenţialul pe care îl are ţara noastră în această direcţie şi găsirea unor soluţii pentru susţinerea sistemului de învăţământ profesional.
OMV va trimite în august 200 de elevi în „Tabăra Meseriaşilor”, unde vor învăţa mai multe despre meseria aleasă de la specialişti, inclusiv prin ateliere practice şi metode dezvoltare personală.
Proiectul educaţional se adresează elevilor din clasele IX – XI din 14 licee tehnologice şi şcoli profesionale din judeţul Prahova. Pornind de la nevoile existente pe piaţa locală a muncii, proiectul sprijină specializări adresate elevilor: frizer, croitor, bucătar, mecanic auto. Scopul Taberei Meseriaşilor din ţara lui Andrei este să vină în completarea programei şcolare şi să îi ajute pe elevi să fie mai pregătiţi pentru piaţa muncii, după încheierea studiilor. Fiecare liceu sau şcoală participantă inclusă în program a avut oportunitatea de a înscrie în competiţie nu doar elevi, ci şi profesori. Cei mai buni 20 de liceeni vor fi recompensaţi şi cu o bursă lunară de studiu în valoare de 500 de lei, pe durata anului şcolar 2015-2016.
O altă iniţiativă ce sprijină România Meseriaşă este Şcoala Petroliştilor, un proiect educaţional care constă în crearea claselor de învăţământ profesional cu specializări în meseria de operator sonde şi operator la extracţia, tratarea, transportul şi distribuţia gazelor. Proiectul se desfăşoară în trei licee din România, în care OMV Petrom susţine şi dotările laboratoarelor, începând cu anul şcolar 2015-2016. Elevii înscrişi în cadrul acestor clase beneficiază de bursă lunară şi practică în cadrul companiei OMV Petrom. În urma absolvirii cursurilor cu o durată de 3 ani, elevii vor obţine o certificare recunoscută la nivel european.
Peste 90% dintre şcolile profesionale şi vocaţionale din România au dispărut în ultimii 20 de ani, ceea ce a dus la o lipsă acută a meseriaşilor cu pregătire, resimţită de mai toate marile companii cu activitate industrială din ţară, dar şi de populaţie.