Spălarea corectă a mâinilor previne până la 200 de boli

0


Nu durează mai mult de 10 – 20 de secunde și reprezintă o necesitate, un obicei care ne poate preveni de aproape 200 de boli. Spălatul pe mâni, pe cât de simplu, pe atât de complex, reprezintă principala măsură pe care fiecare persoană o poate lua în sprijinul sănătății sale. Astfel, specialiștii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății ne informează că foarte multe boli pot fi ținute la distanță doar printr-o spălare corect.

Igiena mâinilor trebuie să fie foarte riguroasă, pentru că, în cazul în care nu se respectă cu stricteţe regulile spălatului pe mâini, unele bacterii sau virusuri pot rămâne ascunse sub unghii sau în pliurile dintre degete. Foarte mulți germeni se regăsesc sub unghii, astfel că se recomandă îngrijirea cu atenție a acestora. De asemenea, cel mai indicat este să vă spălaţi mâinile cu apă şi săpun şi să folosiţi doar rareori soluţiile antibacteriene care nu necesită clătire. Apa ar fi bine să fie cât mai fierbinte, nu pentru că ar ucide bacteriile, ci le ajută să se „desprindă” mai uşor de pe mâini. Săpunul poate fi unul normal, nu este obligatoriu să fie antibacterian, efectul lor fiind aproximativ similar. Săpunurile antibacteriene fac mai mult rău decât bine, deoarece, odată cu bacteriile dăunătoare, distrug bariera de germeni care protejează pielea.

Pentru o spălare corectă, mai întâi, se recomandă umezirea mâinilor, apoi aplicarea săpunului şi urmează frecarea mâinilor. Nu uitaţi să curăţaţi cu atenţie zona dintre degete şi, de câte ori aveţi ocazia, folosiţi o periuţă pentru unghii. Ştergeţi-vă pe mâini cu şerveţele de hârtie şi închideţi apa folosind acelaşi şerveţel, pentru a evita atingerea robinetului.