Şase milioane de lei pentru două proiecte buzoiene implementate prin programul REGIO

0
105


Două proiecte implementate prin intermediul Programului Operaţional Regional au reprezentat subiectul unui eveniment desfăşurat ieri, la Buzău, de către Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional. Cu această ocazie, a fost verificat stadiul implementării a două proiecte Regio din judeţul nostru, respectiv un centru stomatologic de excelenţă din oraşul Buzău şi modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului de specialitate al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat.

Centrul stomatologic a fost dezvoltat de către SC Praxis Dent SRL, în intervalul 9 noiembrie 2010 – 8 mai 2012, valoarea totală a acestuia ridicându-se la suma de 766.290,28 de lei, valoarea eligibilă fiind de 618.121,74 de lei. Obiectivele acestui proiect au vizat achiziţionarea unor echipamente moderne în vederea creşterii calităţii serviciilor. SC Praxis Dent SRL este primul centru de implantologie orală la standarde europene din judeţul Buzău şi primul centru în care se diagnostichează şi tratează operaţiunile dentare sub un microscop optic de uz stomatologic, prin deschiderea acestui cabinet fiind create şi şase locuri de muncă.

Cel de-a doilea proiect, de modernizare, dezvoltare şi echipare a ambulatoriului de specialitate a Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, a fost realizat în perioada 5 martie 2010 – 5 martie 2012. Valoarea totală a proiectului a fost de 5.190.388,49 de lei, valoarea eligibilă fiind de 4.073.010,12 lei, din care 3.038.796,12 lei bani din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 464.757,05 lei din bugetul naţional şi 1.686.835,32 de lei contribuţia beneficiarului. Au fost executate lucrări de reabilitare şi modernizare a clădirii ambulatoriului de specialitate a Spitalului şi s-a realizat dotarea acestuia cu echipamente medicale specifice, în cadrul serviciului medical desfăşurându-şi activitatea 12 cabinete medicale.

 „La nivel naţional, contractarea a ajuns la aproximativ 90 la sută. La Buzău avem categorii de beneficiari începând cu Consiliul Judeţean Buzău, primăria Municipiului Buzău, primăria municipiului Râmnicu Sărat, primăria oraşului Nehoiu, 18 autorităţi locale din mediul rural, 108 proiecte din mediul privat buzoian şi 13 proiecte ale asociaţiilor şi organizaţiilor. Proiectul a acoperit o arie largă, nu a fost destinat doar autorităţilor publice. În prezent avem contractate 60 de proiecte în valoare de 332 milioane de lei şi urmează să mai fie contractate şase proiecte, se află în proces de evaluare 18 şi în lista de rezervă 31 de proiecte. ”, a declarat Doina Surcel, director general Direcţia Generală Autorizare Plăţi Programe MDRT. În ceea ce priveşte proiectele din rezervă, acestea se află în evaluare, fiind proiecte care pot fi implementate ca urmare a economiilor realizate.

„Pentru judeţul Buzău, proiectele vizează domenii diverse, ca de exemplu infrastructura socială, de educaţie, drumuri. Pe lista de rezervă la Buzău avem modernizarea a două drumuri judeţene, Nehoiaşu şi Râmnicu Sărat – Buda, care valorează 24 de milioane de euro”, a declarat Jenica Crăciun, director organism intermediar pentru POR, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud – Est.

Până la data de 30 septembrie 2012, în judeţul Buzău au fost semnate 57 de contracte de finanţare, valoarea totală solicitată fiind de aproximativ 56 de milioane de euro, adică valoarea totală pentru contractele semnate. La data de 30 septembrie, în Regiunea de Sud – Est au fost contractate 365 de proiecte a căror valoare se ridică la suma de 420 de milioane de euro.