Astenia de toamnă, combătută prin alimentație și plante naturale

0
123

 

La început de toamnă, stările de somnolenţă, oboseala, stresul, durerile de cap şi organismul slăbit sunt doar câteva dintre simptomele specifice pe care le simt multe dintre persoanele care suferă de ceea ce se numește astenia de toamnă”.

Acest anotimp vine cu schimbări bruşte de temperaturi, ploi şi vreme instabilă aspecte care se răsfrâng asupra organismului uman. Astenia specifică toamnei este uşor de recunoscut, manifestându-se prin dureri de cap, somnolenţă, răceli şi viroze, fluctuaţii ale temperaturii corpului, stres şi oboseală.

Vitaminele, foarte importante în alimentație

Această etapă de anotimp poate fi însă depășită fără prea mult efort, printr-o mai mare atenție acordată alimentației. Astfel că, în alimentele de sezon se găsesc  vitaminele liposolubile (A, D, E, K) – din gălbenușul de ou, lactate, legume precum varză roşie, salată verde, morcovul, urzică; vitamină B1 care se găsește în fasole, mazăre, soia şi nuci; vitamină B6 care ajută la creşterea şi funcţionarea optimă a celulelor nervoase şi împiedică depunerea colesterolului pe pereţii arteriali. Se găseşte în special în peste, carne şi ouă. Și vitamină C este sursă sigură de energie pe durată întregii zile. Aportul necesar de vitamine poate fi asigurat printr-o alimentaţie cât mai sănătoasă, variată, bazată pe legume şi fructe proaspete, de sezon.

Remedii cu plante

Valeriana este unul dintre cele mai bune remedii împotriva insomniilor, întrucât are efect calmant asupra organismului. De asemenea, valeriana este indicată în caz de anxietate, tulburări emoționale și depresie. Împotriva depresiei cel mai bun remediu natural este sunătoare întrucât substanțele active din compoziția plantei au rolul de a reechilibra balanța emoțională. În plus, sunătoarea este de un real folos și în cazul persoanelor care adorm greu și au un somn zbuciumat.

În ceea ce privește oboseala, aceasta poate fi combătură cu rozmarin întrucât planta are un efect tonic asupra organismului. De asemenea, rozmarinul activează circulația sângelui, înviorează mintea, stimulează digestia și reduce durerile de cap. La fel ca și rozmarinul, ginsengul este un alt remediu bun împotriva stărilor de oboseală. În plus, ginsengul fortifică organismul, crescând capacitatea acestuia de a rezista în situații stresante.