Fără declarație pe propria răspundere pentru a trimite copiii la școală

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că părinții nu vor mai fi nevoiți să dea o declarație pe propria răspundere ca să-și trimită copiii la școală. Noul an școlar începe pe 14 septembrie, însă normele pentru începerea școlii vor fi publicate abia în cursul zilei de astăzi.

“I-am solicitat domnului ministru Tătaru să fie eliminată acea declarație pe propria răspundere din partea părintelui și acesta a fost de acord. Normele pentru începerea școlii pe le publicăm marți nu vor mai cuprinde declarația pe propria răspundere”, a declarat, luni, Monica Anisie pentru StiriEdu.ro.

Inițial, a fost introdusă o declarație pe propria răspundere în care părinții să ofere informații despre starea de sănătate a copiilor din ultimele 14 zile. Această prevedere era printre normele propuse pentru începerea anului școlar 2020-2021 și publicate de MinistERUL Sănătății. Însă, părinții s-au opus acestui fapt motivând că nu au competențe medicale ca să-și asume o astfel de declarație prin care copiii să poată merge la cșoală.

Din 14 septembrie, felul în care se vor desfășura orele la școală va depinde de trei scenarii diferite:

  • Scenariul verde – cu toți copiii la școală.
  • Scenariul galben – cu preșcolarii și clasele primare zilnic la școală, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți elevi de la gimnaziu vin prin rotație la școală.
  • Scenariul roșu – toți elevii fac școală online.

Criteriul epidemiologic în baza căruia unitățile de învățământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenței cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori). Alegerea scenariului potrivit le va reveni autorităților locale.