Salariu minim pe economie de 1.000 de lei pentru bugetari din 2014

0
14


Bugetarii ar putea ajunge la un salariu minim pe economie de 1.000 de lei și maximum 7.000 de lei, schimbările urmând a fi posibile din 2014, odată cu noul buget.

Intenţionez ca în anvelopa naţională – şapte la sută din PIB negociată cu partenerii noştri internaţionali – să facem anvelopa de cheltuieli de personal pentru fiecare instituţie în parte – primărie, CJ, minister – să avem un salariu minim, probabil de 1.000 de lei şi un salariu maxim. Cred că un raport de 1 la 7 va fi, adică cel mai mare salariu să fie de 7.000 de lei şi în acestea conducătorul instituţiei, pe baza unor criterii, să poată stabili mult mai flexibil de câţi oameni are nevoie, cum îi stimulează pe cei care au rezultate în activitate, cum îi sancţionează. Asta înseamnă modificarea Legii salarizării care, de fapt, nu a fost niciodată pusă în aplicare, a fost doar o idee, din păcate, finalizată cu un faliment şi a Legii funcţionarului public”, a declarat premierul Victor Ponta.

Acesta a precizat că între valoarea de 1.000 de lei și cea de 7.000 de lei, șefii instituțiilor publice vor putea acorda salarii mai mari dacă angajații vor fi buni.

Pentru angajații din mediul privat, salariul minim pe economie a crescut la 800 de lei, însă valoarea de 1.000 de lei îi privește, deocamdată, doar pe angajații din sistemul bugetar.