Service-urile auto vor oferi proprietarilor posibilitatea de a asista la reparațiile mașinilor

0
125


Service-urile auto vor fi obligate să asigure proprietarilor de maşini posibilitatea de a asista direct sau prin sistem audio-video la activităţile de reparaţii sau întreţinere pe care le efectuează. Asta au decis recent parlamentarii care intenţionează să adopte un proiect de lege care dă posibilitatea proprietarilor de autovehicule să asiste la lucrările de reparaţii din service. Este vorba de Legea pentru modificarea şi completarea OG nr. 82/2000 privind autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz, documentul fiind şi publicat în Monitorul Oficial nr. 146, din 19 martie 2013, devenind Legea nr. 51/2013.

În acest sens, operatorii economici care desfăşoară activităţi de reparaţii sau întreţinere a autovehiculelor vor fi obligaţi să pună la dispoziţia clienţilor un spaţiu amenajat de unde clientul să poată vizualiza, direct sau prin intermediul unei camere video, intervenţiile executate de angajaţi asupra propriei maşini. În situaţia în care service-urile nu îndeplinesc aceste obligaţii, beneficiarul are dreptul de a refuza semnarea recepţiei activităţilor respective, prevăzute în devizul de lucrări. De asemenea, proprietarul maşinii poate refuza plata până ce nu mai are nicio obiecţie în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor efectuate.

Această lege va intra în vigoare din septembrie 2014, iar service-urile auto care nu asigură clienţilor posibilitatea de a asista la reparaţiile propriilor maşini riscă să le fie suspendate autorizaţiile tehnice de funcţionare.

Potrivit iniţiatorului, măsura este necesară întrucât beneficiarul de servicii de reparaţii auto şi alte activităţi de întreţinere are dreptul să fie informat în legătură cu piesele, ansamblele şi materialele utilizate, pentru a fi eliminată orice suspiciune că acestea sunt false, contrafăcute, reutilizate, nu au caracteristicile corespunzătoare sau au termen de valabilitate depăşit.