Factură mai mică la curent fără taxa de cogenerare

0


Taxa de cogenerare nu va mai fi plătită în cadrul facturii la energia electrică. Anunţul a fost făcut de primul ministru, care susţine că deja s-au făcut primii paşi în scoaterea taxei de cogenerare din facturile consumatorilor.

Taxa de cogenerare are rolul de a sprijini investiţiile în tehnologiile regenerabile de producere a energiei, fiind inclusă în factura finală în baza unei directive europene. La începutul acestei luni, se preconiza că costul energiei electrice se va majora cu până la 40 la sută, pe termen scurt, ca urmare a subvenţionării energiei verzi, în contextul liberalizării preţurilor şi formării pieţei regionale. Astfel, atât consumatorul industrial, cât şi cel casnic trebuie să susţină dezvoltarea energiei verzi, aproximativ 30% din energia electrică produsă în ţara noastră fiind furnizată consumatorilor casnici. 

Contribuţia pentru cogenerare reprezintă o sumă datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea şi dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerarea de înaltă eficienţă. Prin această contribuţie se pot crea resursele financiare necesare aplicării schemei de sprijin de tip bonus. Specialiştii în domeniu susţin însă că aceasta este mult prea mare în comparaţie cu oferta altor ţări europene, iar investitorii sunt atraşi în România doar pentru a primi acest ajutor, nu pentru a investi pe termen mai lung.