Programul Prima Casă lansat în anul 2009, devine acum Noua Casa și va fi operațional începând cu 15 august 2020. Chiar dacă în primăvară oficialii pregătiseră varianta “O familie, o casă”, iată că la doar câteva luni după ce proiectul inițial Prima Casă fusese modificat și promulgat de președinte, autoritățile vin cu noi modificări asupra programului, unele dintre ele determinate și de implicațiile pandemiei de coronavirus.
Noua formulă propusă de Ministerul Finanțelor își dorește să vină în sprijinul tuturor celor care vor să-și achiziționeze o locuință în perioada următoare. Una dintre cele mai importante prevederi ale noului program presupune majorarea plafonului pentru creditele folosite la achiziția de locuințe noi, mai mari, de la 70.000 de euro la cel puțin 140.000 de euro. Avansul perceput pentru achiziționarea unei case va fi de 15% și se acordă o garanție de stat de 60%, pentru sume de aproape 140.000 de euro, în timp ce pentru achizițiile ce nu depășesc pragul de 70.000 de euro se percepe un avans de 5%, cu o garanție de stat de 50%.
Această modificare referitoare la sumele ce pot fi accesate de către beneficiari este una substanțială, chiar radicală am putea spune, însă reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri susțin că prevederea vizează dezvoltarea sectorului imobiliar. Astfel, chiar și cei care își doresc locuințe de până la 120 de metri pătrați au posibilitatea să le achiziționeze prin accesarea programului Noua Casa. Practic, este stimulat sectorul construcțiilor întrucât se pot cumpăra și locuințe mai mari decât cele existente în prezent pe piață.
Ce condiții trebuie să îndeplinească solicitanții
Persoanele care vor să-și achiziționeze o locuință prin noua formulă a programului Prima casă trebuie să facă o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu dețin o altă locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili, cu excepția celor primite drept moștenire. În cazul în care au o astfel de proprietate, este important să nu fi fost achiziționată prin programul Prima Casă, pentru a fi eligibili. De asemenea, nu pot accesa acest proiect oamenii care au în derulare un credit ipotecar. Nu există limite de vârstă pentru accesarea unui credit prin Noua Casa, solicitanții trebuie să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul, iar casele achiziționate nu pot fi vândute de către beneficiari în următorii 5 ani.
Pentru a putea aplica la programul Noua Casa, trebuie să ai un venit lunar stabil, valoarea necesară a acestuia fiind diferită în funcție de suma dorită și de banca la care apelezi. Pot accesa acest program doar cetățenii români, care vor să achiziționeze o locuință finalizată sau au în plan să construiască o casă cu împrumutul acordat și care optează pentru un imobil încadrat în clasele de eficiență energetică A, B ori C. Chiar și persoanele cu salariul minim pe economie pot accesa un apartament prin Noua Casa, însă în cazul lor, suma disponibilă va fi mai mică decât plafonul maxim al acelei categorii de locuință.
Documente necesare pentru un credit Noua Casa
Pe lângă îndeplinirea condițiilor menționate anterior, dacă dorești să obții un credit prin programul Noua Casa, dosarul tău trebuie să includă următoarele documente:
- copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
- copii după certificatul de naștere al beneficiarilor;
- antecontract de vânzare-cumpărare în original, prin care se dovedește plata avansului;
- actele de proprietate ale locuinței achiziționate;
- extras de carte funciară;
- declarație pe proprie răspundere care să ateste că la data întocmirii dosarului pentru creditul Noua Casa nu deții o locuință mai mare de 50 mp și nu ai cumpărat o altă proprietate prin Prima Casă;
- adeverință de salariu dacă lucrezi la MAI, MApN, SRI, SIE, SPP, Poliția Comunitară, Jandarmerie, penitenciar sau alte forme speciale. În caz contrar, informațiile sunt raportate la ANAF și nu mai este nevoie de adeverință de salariu;
- alte documente standard cerute de bancă, în funcție de politicile interne de acordare a creditelor.
Condiții necesare pentru construirea unei locuințe prin Noua Casa
Dacă îți dorești să construiești o casă, trebuie să respecți, cumulat, următoarele condiții:
- să plătești un avans de 5% din costul de construcție;
- să dai o declarație pe proprie răspundere care să ateste că în momentul solicitării creditului nu deții o locuință mai mare de 50 mp;
- să fii proprietarul terenului pe care urmează să construiești casa;
- să oferi o garanție că împrumutul pe care îl vei obține va fi folosit pentru a construi o casă pe respectivul teren;
- să prezinți la bancă un proiect tehnic al casei, precum și detalii legate de executarea lucrării;
- să deții autorizațiile și avizele necesare pentru construcție;
- să faci ai un contract cu o firmă specializată în construcții, în care să se precizeze că antreprenorul este obligat să termine construcția în cel mult 18 luni de la data efectuării primei trageri din sumele oferite prin intermediul programului;
- să dovedești achitarea unei polițe de asigurări a lucrărilor de construcție;
- să faci dovada constituirii unei garanții de bună execuție a lucrării în valoare de 10% din valoarea totală a devizului estimativ de lucrări;
- să nu vinzi viitoarea casă în primii cinci ani după finalizare;
- pe lângă condițiile de mai sus, viitorul proprietar se obligă să suporte costurile suplimentare care pot apărea față de cele precizate în deviz.
Programul Noua Casa reprezintă una dintre cele mai la îndemână modalități prin care cetățenii își pot achiziționa o locuință modernă, cu împrumut garantat de statul român. Dobânzile sunt avantajoase și avansul destul de mic comparativ cu alte tipuri de credit, fapt pentru care foarte mulți tineri au reușit să-și ia o casă de la lansarea programului din 2009 și până în prezent.