Asigurarea Casco, mai puţin valabilă iarna fără anvelopele adecvate

0


Cu toate că au existat multe neînţelegeri în privinţa legii cauciucurilor, un lucru a fost sigur pentru toţi şoferii, deşi mulţi dintre ei nu ştiau perioada exactă: poliţia te va amenda dacă nu deţii astfel de anvelope. Ce nu mai  ştiu însă şoferii confuzi, este faptul că şi societăţile de asigurări îşi penalizează clienţii dacă nu deţin astfel de pneuri.

Prin urmare, dacă circulă pe drumuri cu zăpadă, polei sau gheaţă fără să aibă anvelope corespunzătoare, şoferii pot fi amendaţi cu până la 1.300 de lei, iar în cazul în care sunt implicaţi şi într-un accident, deşi beneficiază de asigurarea Casco, riscă fie să rămână fără despăgubire, fie să primească doar o parte din daună.

Potrivit Capital, câteva dintre cele mai mari companii de asigurări au clauze în contracte destinate şi categoriei „cauciucuri de iarnă”. Groupama Asigurări arată clar că „nu se despăgubeşte dauna pe Casco dacă aceasta s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată corespunzător sezonului“, Generali Asigurări spune că „în cazul producerii unui eveniment asigurat, de către un şofer care conduce un autovehicul neechipat de iarnă, despăgubirile acordate se diminuează cu 30%, Omniasig refuză plata doar în cazul în care  se dovedeşte că evenimentul asigurat are o cauzalitate directă cu faptul că vehiculul nu este echipat conform  dispoziţiilor legale.,Astra Asigurări nu plăteşte  „în situaţia în care asiguratul circulă pe propria răspundere, folosind anvelope neadaptate la condiţiile de drum şi are loc un risc asigurat, din cauza acestuia, în timp ce Asirom spune că „în cazul avarierii autovehiculului asigurat, se aplică o franşiză procentuală din cuantumul pagubei, dacă acesta nu era echipat, în momentul producerii daunei, cu anvelope de iarnă“.

Anul trecut, peste 1.400 de şoferi care au fost sancţionaţi pentru lipsa anvelopelor de iarnă. La finalul lunii septembrie, numărul contractelor de asigurare de tip Casco active în ţara noastră era de un milion, cele mai multe dintre acestea încheiate la marile companii.

În ciuda legii şi a sancţiunii, cauciucurile de iarnă reprezintă un bun mod de control a autovehiculului în cazul unui derapaj uşor. Deşi mulţi dintre şoferi îşi achiziţionează anvelopele pentru sezonul rece doar de teama amenzii, nu trebuie uitat nici faptul că acestea pot fi de folos în anumite situaţii.