Suspendarea permisului pentru neacordarea priorităţii şi amenzi mai mari pentru şoferi, noi prevederi pentru Codul Rutier

0


Codul Rutier ar putea fi suferi noi modificări după ce în data de 19 ianuarie 2013 au intrat deja în vigoare norme noi. Potrivit unui proiect al Ministerului Administraţiei şi Internelor, şoferii care nu acordă prioritate de trecere pietonilor riscă să îşi piardă permisul de conducere. Mai exact, aceştia riscă amenzile maxime prevăzute de normele rutiere, dar şi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de 120 de zile.

Modificările propuse de MAI vizează pedepse mai mari pentru şoferii care nu respectă regulile de circulaţie. Astfel, amenzile vor creşte substanţial pentru cei care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare regulamentară, precum şi pentru cei care depăşesc cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv. Aceste fapte vor fi sancţionate cu amenda maximă de sancţiuni, clasa a V-a, de la 21 la 100 puncte-amendă, care în prezent se aplică doar persoanelor juridice. Înăsprirea sancţiunilor prevăzute pentru încălcarea normelor rutiere are în vedere reducerea numărului de accidente.

Probele pentru permisul auto vor fi filmate

Potrivit proiectului MAI, proba teoretică şi cea practică a examenului pentru permisul de conducere vor fi filmate, pentru asigurarea şi verificarea legalităţii examenului. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe  autovehiculele folosite la susţinerea probei practice. Vehiculele utilizate la proba practică pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sunt exceptate de la aceste dotări. 

Nu-ţi plăteşti amenzile, ţi se suspendă permisul!

La finalul lunii februarie, MAI a lansat un proiect de ordonanţă de urgenţă care introduce o noua sancţiune pentru şoferii care nu îşi achită amenzile rutiere în termen de 90 de zile de la data comunicării procesului verbal, aceeaşi care este prevăzută şi de noua propunere legislativă. În acest sens, se suspendă dreptul de a conduce autovehicule dacă conducătorul nu face dovada achitării amenzii contravenţionale aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.